Corona logboek

Terwijl ik zeeën van tijd heb, schrijf ik telkens een stukje over wat ik denk: Hersenkronkels

15-3-2020 Eerste lockdown

Wat ons zo klein maakt, als mensen het gevoel krijgen van alleen zijn op deze wereld.

Thuis tikt de klok in stilte. Stilte voor wat er komen gaat.

Mensen worden onzeker, angstig, misschien wel gek?

Want wij mensen zijn toch oohzoo verwend en denken dat we superieur zijn. Moeder natuur komt in protest!

Tweet tweet tweet, iedereen zit op twitter, instagram, facebook en schrijft wat ie denkt, zeeën van tijd, hij/zij weten het beter? Niemand weet hoe het hierna verder gaat.

Maar wat is het heerlijk rustig overal!

VOEL en adem diep in, PROEF de zuivere lucht, LUISTER naar de vogels, KIJK naar boven, naar onze schone hemel. Waarom moeten wij mensen gemiddeld 3x op vakantie? Kijk naar jouw omgeving waar je nu opgesloten zit. Heb jij een tuin? Nee? Tegels? Ben je dan bang voor kleine beestjes? Wij mensen moeten weer dichter bij de natuur gaan wonen! Leef bewust! Koop bewust! Leer van en respecteer de natuur!

De steekmug, een voor de mens meest gevreesde diersoort.

Denken, praten, schrijven, communiceren. Zintuigen prikkelen. Mensen willen contact met elkaar, wij zijn niet geschapen om opgesloten (lockdown) te worden net als onze dieren om ons heen.Maar wat als je niet bewust kunt denken en handelen? En wat als je vlees zo lekker vind? Dan moet ik maar sterven en offer ik mij op voor deze aarde, want we zijn toch al met zovelen!

Sterven…… ? is tegen mijn natuur in, ik wil overleven, dat zit er nou eenmaal in. Wij mensen kunnen ons gedrag niet altijd handhaven, vooral als we opgesloten worden, huiselijk geweld neemt toe! Wij mensen zijn biologische machines, onze hormonen en alle andere chemische processen die plaats vinden in ons lichaam bepalen grotendeels ons denken en daardoor ons gedrag. Wij zijn ook een stukje natuur!

Wat maakt de mens zo uniek op deze aarde, wat is ons nut? Ja techniek maakt ons mensen uniek en we kunnen ons goed organiseren. Sinds de industriele revolutie moet alles sneller en goedkoper. Hoogstwaarschijnlijk is techniek ontstaan door onze gemakzucht, de mens is lui en heeft de machine uitgevonden om voor zich te laten werken. Maar we willen ook niet stil staan, we willen alles ontdekken, alles moet sneller en steeds verder weg. HELP! Het klimaat gaat naar de klote! Dus gaan we naar Mars? Gelukkig is de natuur is sterker als ons, dat zie je nu wel met het coronavirus, onze toekomst staat op het spel? Hoe zou onze toekomst eruit zien met een ander soort brandstof! Waterstof? Mierenzuur? Ammoniak? Elektrisch? Ja dat zou wat zijn, stel je voor dat we al onze goederen elektrisch vervoeren in de lucht? Haha, ik zie het al voor me, allemaal drones die ons eten brengen en die ons vervoeren, net als in de film Wall-E.

22-3-2020 Maar we zijn met teveel mensen, megasteden, mega globalisering, intensive veehouderij en dat allemaal om ons voedende te houden. Voeding is de oorsprong waar wij mensen de komende tijd meer bij stil moeten gaan staan. Wij mensen zijn letterlijk ontaard! Ik zag vanavond een documentaire (Anders esse Das experiment) op Arte-tv, waarbij een aantal families de uitdaging kregen om producten te kopen die zo weinig mogelijk co2 veroorzaken. Daarbij werd rekening gehouden met de oorsprong van het product, hoe het geteeld wordt, (biologisch en diervriendelijk) op verpakkingsmateriaal en op vervoerskosten. Dit zijn essentiële dingen die we in de toekomst als consument maar ook zeker als producent op moeten gaan letten! Boeren moeten door banken gesteund worden om meer biologisch voedsel te gaan produceren, banken en andere systemen moeten veranderen! Ook als we een gezonde maatschappij willen ontwikkelen, zullen we fossiele brandstoffen circulair moeten gaan gebruiken. We kunnen beginnen met onze eigen omgeving zoveel mogelijk op te ruimen voor de toekomst.

23-4-2020 Planeet aarde sluit de deuren.

Lucht verkeer staat al een aantal weken stil, producten worden niet meer geleverd, medici, politici maar ook economen staan voor een grote uitdaging. Ons geldsysteem/beurzen collapsen en verzekeringen tegen pandemieën bestaan er niet. We moeten uiteindelijk af van onze groeiverslaving, onze hebzucht naar altijd MEER ! Wij mensen zijn zo gemakzuchtig, we worden nu uit onze comfortzone gehaald. Laten we ons meer uitdagen in het terug dringen van co2 en andere bevorderlijke ideeën om ons klimaat te verbeteren, i.p.v. 3-5 keer per jaar op vakantie. Laten we nieuwe technieken (waar wij mensen zo goed in zijn) ontwikkelen die milieuvriendelijker zijn. Producten ontwikkelen die niet economisch afhankelijk zijn van globalisering.

En wat doe ik ondertussen?

Ik lees veel, denk te veel na, rook te veel, drink te veel, s’avonds bankhangen, veel zappen als ik mij verveel. Maar als ik mij niet verveel ben ik in mijn atelier, creeer ik voor mijn gevoel mooie producten, in de tuin, geniet van het mooie weer, zuivere zuurstof, vogels luisteren, planten water geven, mijn eigen groentes kweken, lief zijn voor de natuur. Huis opruimen…… ja dat is bizar, je begint eigenlijk nu weer van voor af aan, een soort reset. Waarbij je als eerste kijkt naar je omgeving en je dan afvraagt: wat heb ik een hoop rommel om mij heen verzamelt ;) Wij oermensen deden al te graag verzamelen en jagen en dat is ook nu nog zo.

27-10-2020 Tweede golf corona overspoelt Europa

Veel mensen werken thuis momenteel, wat doet dat met ons? Sommige durven zelfs hun huis niet meer uit te komen en bestellen hun eten digitaal. Postorderbedrijven rijzen de pan uit, jonge mensen op hun elektrische fietsen brengen het eten aan huis. Je kunt nergens meer spontaan aan deelnemen, zonder jouw gegevens achter te laten op het digitale netwerk. Dat vind ik zeer ernstig! Totale controle op het virussen, schimmels en bacterien is niet realistisch haalbaar en natuurlijk.

10-1-2020 Vaccinaties

Afgelopen week zijn de eerste vaccinaties gegeven aan verzorgingspersoneel, iedereen krijgt weer een beetje hoop,…………..hoop ik niet, ik heb nog geen vertrouwen in dit vaccin. Ik lees en zie dingen in de krant en in de media waarbij ik constateer dat er ook veel kritiek is op de manier hoe ons kabinet om gaat met alle regels en hoe mensen daarover schrijven en denken. Er zijn een hoop complotdenkers in de wereld ontstaan de laatste tijd, maar complotdenkers zijn misschien ook wel mensen die kritisch denken en hoop ik goed onderzoek doen naar de feiten.

Het vertrouwen in de opvoedende oppermens gaat verloren, polarisatie is gaande, het virus zet ons aan het denken.

3-2-2021  Derde golf Corona met avondklok

Het wordt steeds bizarder op deze wereld of ligt dat aan mij? Een demissioneer kabinet momenteel die de coronaregels verzind met een tekort aan politiemedewerkers die dit moeten handhaven. Des te meer regeltjes, des te meer verwarring en chaos er ontstaat in ons land.

Ik wacht geduldig af op de vierde, misschien wel vijfde coronagolf tot dat mijn spaargeld op is. Dan kom ik in opstand.

Post-corona samenleving:

Ik denk dat het corona virus niet zal uitsterven, net als AIDS zal dit virus nog lang in onze samenleving blijven rond zweven. De sterkste zullen het overleven net als in de natuur zullen degene met de sterkste genen het overleven. Tijdens de zoveelste wandeling door de Heinis (ik kan niet lang stil zitten en zuivere zuurstof en beweging is voor mij belangrijk) zie ik nu dat dit stukje natuurgebied opnieuw wordt ontdekt door mensen met honden en kinderen. Ik ben niet meer de enige die hier rond huppelt. Na het zien van de rotzooi die langs de weg lag en het gedrag van deze mensen bekeken had stelde ik mij de vraag: is de mensheid fout opgevoed? En wie voed wie op?

Geloof en wetgeving bepalen grotendeels onze opvoeding maar nu er een virus rond zweeft in onze samenleving en mensen meer de natuur in gaan, hoop ik dat mensen ook meer kritisch gaan denken over hoe wij ons gedrag moeten gaan corrigeren.

Misschien is er in de toekomst geen geloof in een God meer en gaan we weer terug naar het begin van het geloof, Animisme misschien?? Back to the Roots!

Of misschien ontstaat er wel een nieuw soort geloof??

Ik denk………… ik schrijf, tja wat is denken? Wat is geloof? Wat is een ziel? Alles wat wij bedenken in onze hersenen en vertellen met onze mond en opschrijven op papier.

Bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziel_(filosofie)

Hoop, geloof, liefde!

Door de vooruitgang in de natuur-, mens- en cultuurwetenschappen — in het bijzonder in de psychologie, de genetica en de neurowetenschappen — is in de wetenschap het idee van een ziel stilaan in onbruik geraakt. Moderne neurologen associëren de ziel van de mens met zijn temperament en persoonlijkheid. Vanuit een organisch, biologisch verklaringsmodel situeren zij het fenomeen ziel in het brein, met name in de frontale hersenkwab. De voortdurende interactie tussen de frontale hersenkwab (die zorgt voor het rationeel denken) en het limbisch systeem (dat de emoties en driften bepaalt) is verantwoordelijk voor onze keuze tussen goed en kwaad. Deze morele evenwichtsoefening verschilt van mens tot mens en wordt bepaald door verschillende factoren zoals erfelijkheid, opvoeding, leefomstandigheden en dergelijke.

3-3-2021 Avondklok en geduld

De avondklok gaat nog voort momenteel en is al vanaf 23 januari een nieuwe maatregel. De basisschool is weer open vanaf 8 februari, maar als er iemand ziek wordt en blijkt dat hij/zij corona heeft, dan gaat de hele klas weer op slot en moet iedereen 10 dagen in quarantaine. En zo blijft het op en neer gaan.

Middelbare scholen zijn afgelopen week gedeeltelijk open, alle leerlingen en studenten gaan minimaal 1 dag per week fysiek naar school, maar ook hier geldt hetzelfde als er iemand ziek wordt dezelfde maatregelen. En ik wacht weer geduldigggggggrrrrrr af wanneer ik weer mag beginnen. Nee hoor, ik ga na de verkiezingen, zodra de avondklok stopt weer gewoon les geven, ben het helemaal beu.

Mijn jongste broer was al 7 maanden niet meer bij mijn ouders op bezoek geweest, vertelde mijn moeder, maar afgelopen week wel. Hij heeft twee jonge kinderen, de oudste moest buiten blijven tijdens het bezoek en de jongste mocht wel naar binnen. BANG om mijn ouders die al 80 jaar zijn te besmetten. Hoe verklaar je dit aan jonge kinderen? Hoe oud wil een mens nog worden en dat ten koste van onze jeugd en toekomst. Diep triest. Er zijn veel hoogbejaarden in ons land,die in hun eentje in een verpleegtehuis als kastplantjes in leven worden gehouden, sommigen betalen 3000,- euro per maand voor een appartement, om nog langer te blijven leven. Maar wat is dat voor leven? Zo wil ik niet ouder worden!

Hoe het virus ons laat zien dat we de wereld zelf ziek maken, een prachtige docu op Arte-tv https://www.arte.tv/de/videos/097044-000-A/corona-sand-im-weltgetriebe/?...

Het positieve van het virus.

Het nieuwe tijdperk is begonnen. De mens wordt opnieuw opgevoed! Veel menselijke fouten worden nu bloot gelegd door het virus, zoals het zorgsysteem, voedselproductie, globalisering, kapitalisme, oneerlijke verdeling van geldsystemen komen nu tot een conclusie dat dit op de lange termijn niet meer gaat functioneren. Meer samenwerking en menselijkheid tussen mensen zal nodig zijn. We leven tegenwoordig meer in een virtuele realiteit en vergeten dat de mens ook maar een (dier)soort is hier op aarde. Data, farma en kennis is macht tegenwoordig.

Maar wat wordt de meest begeerde vaardigheid van de toekomst? Uiteindelijk ontbreekt het een computer aan verbeeldingskracht of creativiteit om een visie voor de toekomst te bedenken. Het mist de emotionele competentie die een mens heeft. Creativiteit wordt hopelijk de vaardigheid van de toekomst en is onze enige redding tot angst, stress en kanker. Creativiteit!!

We create landscapes of the future. Creativity is our true capital ;)

Meer nieuwe uitvindingen zullen er plaats gaan vinden als investeerders en banken hun geld gaan stoppen in milieuvriendelijk projecten om het klimaat te redden. Of eigenlijk om de mensheid te redden want uiteindelijk is de natuur nog altijd sterker dan ons. Cruel Nature! Meer rekening houden met onze omgeving, onze aarde waar we op leven, dichter bij de natuur gaan leven in plaats van te denken dat wij zo superieur zijn. Nieuwe technieken zullen vooral de komende tijd veel ethische vragen opheffen en in conflict raken met de waarden en normen van onze samenleving en mensheid. Dat zie je nu al met de vaccinaties.

Mijn dochter die met Crispr-cas werkt momenteel is een Bio-hacker geworden ;))

21 Mei 2021 Inconflict met mijzelf!

Zal ik het coronavaccin nemen of vertrouw ik op mijn eigen immuunsysteem? Ik kijk door een andere bril en voel me vaak eenzaam, ik trek mij terug in mijn atelier en maak een bril van koperlegeringen en Mokume-gane met mijn handen, terwijl ik werk hoef ik niet na te denken (arbeit macht frei?) over de dingen die ik lees in het nieuws en kan ik mij meer focussen op de mooie dingen die ik maak. Het is een soort vluchtproces voor de realiteit in onze samenleving. Ik ga in gesprek met de mensen om mij heen en vraag: Door welke bril kijk jij naar Corona?