Unieke en bijzondere trouwringen.

Mokume-gane betekent letterlijk "Houtnerf metaal" en is een oude Japanse smeedtechniek.
De Mokume-gane trouwringen of verlovingsringen van Doesdesign zijn uniek en onderscheidend vanwege hun artistiek uiterlijk en hun complexiteit. Deze techniek is zeer arbeidsintensief en wordt daarom niet veel beoefend in de sieradenbranche. Trouwringen of andere sieraden van Mokume-gane zul je daarom niet vaak tegenkomen.

Zie Birgit hier aan het werk in haar atelier.

De prijzen op deze site voor trouwringen zijn per paar excl. BTW. Birgit Doesborg werkt hoofdzakelijk in opdracht vandaar dat de meeste trouwringen die op de site staan al verkocht zijn.

 

Innerlijk zoals in de natuur waar materie opgebouwd wordt in lagen door de jaren heen (gesteente, groeiringen van bomen, etc). Zo worden ook deze ringen opgebouwd uit verschillende lagen edelmetaal.

Uiterlijk lijken deze ringen op topografische kaarten, zoals rivieren, eilanden, olievlek patronen en natuurlijk houtstructuren.

Koper en koperlegringen (Alpaca, shakudo) veroorzaken een etsende werking.

Aangezien kleur en het patroon van primair belang zijn in Mokume-gane, gebruikt Doesdesign zowel koper en zilver als goud in een aantal van haar kleurencombinaties.Koper is het roodste metaal en de zilver het witste metaal. Zij bieden een sterke kleurcontrast met de over het algemeen meer pastel kleuren van gouden legeringen.In tegenstelling tot de meeste gouden legeringen kunnen koper en zilver door lichaamszuur etsten afhankelijk van de PH-waarde. Lees hier meer over op de website van James Binnion.

Na verloop van tijd kan de koperlaag dieper in het oppervlak van het patroon gaan liggen, het creëert een mooie oude uitstraling.
Deze verschijning is de essentie van de Japanse smeedkunst door het vinden van schoonheid in onvolmaaktheid en diepgang in de natuur.Het vertoont alle andere merken die tijd, verwering en liefdevolle gebruik achterlaten.
Net als in de natuur of het huwelijk ;-) waarbij materie verandert als gevolg van invloeden van zijn omgeving, zo veranderen ook Mokume-gane ringen waar koper/koperlegringen in verwerkt zijn.
Koper is ook interessant omdat het kan veranderen van kleur in het dagelijks gebruik, het wordt naar verloop van tijd donkerder.
We zijn allemaal vertrouwd met koper dat groen kan afgeven aan de vinger, vandaar dat deze ringen altijd een gouden of zilveren binnenring bezitten.
Houd er rekening mee dat koper in zeer zeldzame gevallen een allergische reactie bij bepaalde personen kan veroorzaken.

De patronen die ontstaan tijdens het proces zijn uniek en kunnen nooit exact nagemaakt worden. Men heeft de keuze in: ster, wave, streep, houtnerf, jaarringen, swirl, tijger/zebra patroon. Zie hier beneden enkele voorbeelden.

Mokume-gane trouwringen "Icewater"  Mokume trouwringen   Mokume-gane trouwringen "zwart-wit"   Mokume-gane trouwringen "Bara"

Hoe worden Mokume-gane ringen gemaakt?

Op flickr.com heeft Birgit verschillende foto's staan van het maakproces of kijk hier op youtube.

Welke combinatie van metalen zijn mogelijk?

De kleuren en combinatie van de edelmetalen van de Mokume-gane trouwringen en vormen het patroon in de ringen. 

Tweekleurig Mokume-gane:

Platina combinatie: platina-zilver

Goudlegering combinatie: geelgoud-rood/rosegoud, geelgoud-witgoud, witgoud-rood/rosegoud

Zilver combinatie: bijna alle edelmetalen kan men combineren met zilver zoals; geelgoud-zilver, roodgoud-zilver, witgoud-zilver, palladium-zilver, platina-zilver, shakudo-zilver, koper-zilver, alpaca-zilver.

Palladium combinatie: palladium-zilver   

Koperlegeringen met zilver of goud: shakudo met zilver, koper met zilver, alpaca met zilver, shibuichi met zilver, shakudo-goud, koper-goud, shiubichi-goud. Deze combinaties hebben het risico dat de ringen na gelang van tijd en zuurgraad (ph-waarde) van uw lichaam gaan corroderen (etsende werking), waardoor er reliëf ontstaat in de ring.

Driekleurig Mokume-gane:

Platina: platina-zilver-witgoud, platina-zilver-geelgoud, platina-zilver-rood/rosegoud

Goudlegering combinatie: witgoud-geelgoud-roodgoud.

Zilver combinatie: geelgoud-zilver-witgoud, geelgoud-zilver-rood/rosegoud, witgoud-zilver-rood/rosegoud

Palladium: palladium-zilver-rood/rosegoud, palladium-zilver-geelgoud, palladium-zilver-witgoud.

Koperlegering combinatie: shakudo-zilver-koper, shakudo-zilver-alpaca, shiubichi-zilver-shakudo.

Vierkleurig Mokume-gane:

Goudlegering combinatie:  geelgoud-zilver-rood/rosegoud-witgoud, 

Koperlegering combinatie: shakudo-zilver-koper-alpaca

Palladium: palladium-zilver-geelgoud-rood/rosegoud

Deze bijzondere trouwringen kunnen geleverd worden in verschillende maten, vormen, breedtes en diktes, ook bestaat de mogelijkheid deze te sieren met edelstenen.

De ringen worden geleverd in een handgemaakt creatief doosje, men kan kiezen uit verschillende vormen en kleuren. Bij aankoop van een paar trouwringen ontvangt u, op verzoek, foto's van het hele proces (zie bijvoorbeeld de foto's van het ontstaan van Mokume-gane ringen op flickr.com).

origineel doosje voor trouwringen  Mooie doosjes voor uw trouwringen  Mokume-gane trouwringen      

Edelmetalen en onedelmetalen

Metalen die niet reageren met zuurstof en water, die dus geen corrosie of oxidatie vertonen, noemen we edelmetalen.                                       Onedele metalen vertonen wel corrosie en oxidatie. Bij oxidatie van metalen ontstaat er aan de oppervlakte van metaal een andere kleur, denk maar aan koper dat steeds bruiner wordt, zodra men dit poetst wordt het weer rosé kleurig. Ook kan men de metalen d.m.v verhitting en zuren kleuren, helaas zijn deze wel oppervlakkig en kwetsbaar bij kleine beschadigingen zoals krasjes. Mokume-gane ringen met koperlegering combinatie kunnen naar gelang van tijd en zuurgraad (ph-waarde van lichaam) corroderen en ontstaat er reliëf in de ring.

Edelmetalen:

GoudSymbool Au, de koning onder de metalen, symbolyseerde in de oudheid de Zon. Deze word gelegeerd met zilver, koper, palladium, etc waaruit ontstaan:

Mokume-gane blokjes.

Geelgoud, een rijke gele tint, des te hoger het karaat des te warmer de kleur.

Rosegoud, een delikaat rose kleur die ontstaat door toevoeging van koper.

Roodgoud, een mooie rode kleur, des te meer toevoeging van koper des te roder de kleur.

Witgoud, een koele grijze tint ontsaat door toevoeging van Palladium, vroeger gebruikte men Nikkel. 

Platina, Symbool Pt, een mooie grijs witte glans, de koningin van de edelmetalen, kostbaarder dan goud. Platina oxideert totaal niet, vandaar dat Platina het edelste metaal is. Platina heeft een hele hoge rek en trekgrens, je kunt Platina zo dun walsen dat het als stof voor een jurk gedragen kan worden;)

Palladium, Symbool Pd, een zilverwit metaal, familie van Platina, wordt gebruikt in de legering witgoud.

Zilver, Symbool Ag, een mooie witte kleur die in de oudheid werdt geassocieerd met de Maan. Puur zilver is het witste metaal op aarde en geleid als beste elektriciteit.

Onedelmetalen: 

Koper, Symbool Cu, een rood metaal dat bruin oxideert en wordt vaak gebruikt in de legering:

Alpaca, een grijs, zilverkleurige metaal legering van koper, zink en nikkel.

Shakudo, een legering van koper met 5% puur goud, geoxideert ontstaat er een donkere aubergine tot bijna zwarte kleur en geeft deze legering een extra contrast tussen de verschillende lagen.

Shibuichi, een legering van koper met 5% zilver, de grijze kleur van deze legering kan gebeitst worden in gedempte tinten blauw of groen.

Meer informatie

Voor meer vragen, kunt u de contactpagina gebruiken.