Birgit Doesborg: Meester Goud- en Zilversmid in Den Bosch

Birgit Doesborg (Venlo, 1967), meester bij het Nederlands gilde van goudsmeden en woonachtig te  's-Hertogenbosch.
In 1992 voltooide zij de opleiding Goud- en Zilversmeden aan de MTS Vakschool te Schoonhoven.
Na haar opleiding liep zij stage in Berlijn en aansluitend daar tot 1995 gewerkt.

Mokume-gane artist.

Sinds 1995 werkt Birgit Doesborg in haar eigen atelier te s-Hertogenbosch. Zij ontwerpt sieraden en objecten in haar eigen stijl.
Haar fascinatie gaat voornamelijk uit naar materialen die in lagen zijn opgebouwd, net als bijvoorbeeld jaarringen van bomen of lagen van gesteentes.
Zij is erkend als enige meester in Nederland in de techniek Mokume-gane, een oude Japanse smeedtechniek, waarbij lagen van verschillende edelmetalen aan elkaar worden gesmeed tot een uniek sieraad.
Door bewerkingen in het massieve stuk Mokume-gane ontstaan organische lijnen en patronen in het materiaal (houtnerf metaal)dat daarna verwerkt wordt in sieraden, zoals unieke trouwringen van Mokume-gane.

MNGG  Meester bij het Nederlan​ds gilde van goudsmeden

Meesters mogen de titel MNGG voeren achter hun naam en het logo van het NGG gebruiken als kwaliteitsstempel in hun sieraden en objecten. Meesters ontvangen van het gilde een stempel en een bronzen gevelornament met het logo. De meester mag zowel de stempel als het gevelornament alleen op persoonlijke titel gebruiken. Deze tekenen van meesterschap zijn niet beschikbaar voor derden. De symbolen van meesterschap getuigen ook naar de consument van vakmanschap en hoogst haalbare kwaliteit.

Vanaf 11 Oktober 2014 is Birgit benoemd tot bijzondere categorie Meesters bij het Nederlandse Gilde van Goudsmeden.
Detail uit het Ballotage verslag: Birgit Doesborg is een bijzonder gedreven vakvrouw en docent, die zich heeft toegelegd op Mokume-gane en daar haar levenswerk van wil maken. De beheersing van die techniek is zeer goed te noemen. Naast haar vakmanschap ziet de commissie haar didactische kwaliteiten en haar motivatie, gedrevenheid en bereidheid om vakkennis over te brengen, als waardevol voor het Gilde.

Docent goud en zilversmeden.

Birgit Doesborg als docentBirgit is educator bij Metalartcreations en organiseert sinds 2006 met succes cursussen edelsmeden en workshops in verschillende technieken en materialen.
In 2014 voltooid zij een twee jarige HBO-opleiding Onderwijsondersteuner Werktuigbouwkunde (Associate degree engineering) en gaf 4 jaar parttime les op ROC Aventus (lasdocent) en op het Trias VMBO (metaaltechniek). Lees meer over de geschiedenis van Metalartcreations.

Zilversmid

Birgit Doesborg maakt ook groot smeed- en soldeerwerk (deze techniek noemt men zilversmeden of zilverkunst). Zilversmeden is een oud ambacht waarbij met hamer en aambeeld grote gebruiksvoorwerpen worden gesmeed, zoals schalen, bekers en vazen.

Lasser Roestvast  en Damaststaal

Lasser Birgit DoesborgIn 2001 behaalde Birgit het tiglasdiploma voor roestvast staal en werkte zij 12 jaar als parttime tiglasser. Birgit Doesborg maakt sieraden en objecten van Roestvast staal en Damaststaal.

Restaurateur

Birgit repareert sieraden en andere edelmetalen of metalen gebruiksvoorwerpen/kunstobjecten/antiek die gemaakt zijn van koper, messing, alpaca of stalen objecten-voorwerpen door hardsoldeer of door laswerkzaamheden.

Exposities

Birgit heeft deelgenomen aan verschillende exposities en organiseert elk jaar samen met haar cursisten een expositie, van handgemaakte sieraden en objecten in dat jaar, zie hier beneden bij NEWS

Lid van

Birgit is lid van: