Goud recyclen of oude sieraden repareren geeft waarde.

Van oud goud naar nieuw goud? Van #recycle naar #upcycle. Geef uw sieraad een tweede leven. 

Als goudsmid/sieradenontwerper voel ik een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor elkaar en voor moeder aarde. Ik vind het belangrijk om een zo klein mogelijke voetafdruk te maken in mijn dagelijkse leven en in mijn werk. Hiervoor gebruik ik in principe gerecyclede metalen en verantwoord gewonnen edelstenen. Daarnaast recycle ik vaak diamanten, edelstenen en goud uit familiestukken om te verwerken in unieke sieraden en objecten. Verantwoord goud gebruiken is niet langer meer bijzonder, maar een must. Het Nederlandse Gilde voor Goudsmeden, waar ik lid van ben sinds 2010, heeft het IMVO convenant ondertekend. Het doel van het convenant is dat we met elkaar streven naar een productie- en handelsketen waarbij betere arbeidsomstandigheden en bescherming van het milieu belangrijke pijlers zijn.

Als goudsmid ben je dikwijls de bedenker of ontwerper van het sieraad. Tegenwoordig zijn er overal goedkope uitvoeringen van sieraden verkrijgbaar. Dat is mogelijk door massaproductie en door materialen van mindere kwaliteit te gebruiken. Bij de goud- en zilversmid echter kunt u rekenen op een hogere kwaliteit van materialen en op authentiek vakmanschap. Dat is wat uw sieraden en juwelen werkelijk uniek maakt.

Heeft u oude sieraden die u nooit draagt? Birgit gaat met u samen een nieuw ontwerp bedenken, ouden sieraden worden omgesmolten tot een nieuw stukje plaat of draad en een nieuw sieraad wordt gemaakt helemaal aangepast naar uw smaak. Birgit heeft geen webshop omdat zij liever direct persoonlijk contact maakt met de klant voor een betere communicatie en vertrouwen.

Gouden collier met armband  

Birgit Doesborg restaureert sieraden en objecten die van verschillende edel en onedele metalen zijn gemaakt. Zie hier beneden een paar voorbeelden.

 Bijvoorbeeld van een oude ring naar een nieuwe ring met Mokume-gane en diamant.

​Restauratie van een Arabisch zilveren zwaard, waarbij aan de achterzijde een nieuw tussenstuk van zilver is gesoldeerd en aan de zijkant twee nieuwe ophang ogen.

​ Van oude sieraden nieuwe sieraden maken, zoals deze zegelring, waarbij deze steen vervangen is door Mokume-gane.

 Messing kandelaar solderen.

 Zilveren kandelaar solderen en polijsten.

 Ringen groter of kleiner maken op maat. Gouden sieraden waarbij pootjes opnieuw worden gesoldeerd om de steen weer goed vast te zetten,ringen die stuk zijn opnieuw solderen en steen zetten.